Superpotravina

Olivový olej už dávno není exotickou surovinou, se kterou se setkáme jen ve středomořské kuchyni.  Jeho blahodárné účinky na zdraví oceňuje stále více milovníků dobrého jídla a zdravého životního stylu.  Zdravá výživa se bez olivového oleje prostě neobejde. Extra panenský olivový olej je superpotravinou, kterou lze jen ztěží nahradit...

Olivový olej je nezbytný pro všechny, kteří mají rádi zdravý životní styl. V kuchyni se uplatní nejen jako delikatesa, ale i doplněk pro těstoviny, zeleninové saláty a řadu dalších zdravých pokrmů. Ryby, houby, maso, sýr, vše v kombinaci s dobrým olejem z oliv na talíři opravdu vynikne a dodá vašemu tělu potřebnou dávku zdraví prospěšných kvalitních tuků. 

Extra panenský olej je také zdrojem živin, antioxidantů, vitamínu E a K a nasycených kyselin. Pokud jde o původní přírodní zdroje, je dokonce na úplné špici v obsahu látek jako je například kyselina olejová, která mírní záněty a může působit i proti vzniku rakovinného bujení. Kvalitní extra panenský olej, má nejvyšší možný obsah antioxidantů. 

Polyfenoly alias antioxidanty jsou tajemstvím prospěšnosti olivového oleje. Tyto látky mají pozitivní vliv již při krátkodobém používání. U polyfenolů obsažených v olivovém oleji máte jistotu, že konzumujete přírodní produkt bez obsahu nežádoucích chemických příměsí. Pozor ale na kvalitu oleje! Toto neplatí u každého. Na kvalitu oleje a množství polyfenolů má vliv nejen odrůda olivovníku a doba sklizně, ale především rychlost a technologie zpracování po sklizni a také způsob skladování oleje.  A jak poznáte, že je olivový olej našlapaný polyfenoly? Podle chuti. Nalijte si do skleničky trochu olivového oleje a napijte se, olej chvilku poválejte v přední části úst na jazyku, provzdušněte jej a nechte sklouznout do krku. Pokud ucítíte lehkou hořkost a štiplavost, máte jistotu, že držíte v ruce špičkový olivový olej. Oleje této třídy v supermarketech nepotkáte….

Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh, usnadňuje trávení látek, které se v trávicím traktu obtížněji vstřebávají. Skvělý pomocník při zánětlivém onemocnění střev a kornatění tepen. Při pravidelném zařazení olivového leje do vašeho jídelníčku máte velkou šanci na zlepšení těchto potíží. Olivový olej drží na uzdě také hladinu cholesterolu a krevního cukru, čímž prospívá nejen diabetikům, ale také osobám s onemocněním srdce. Pravidelně servírovaný olej je prevencí mozkové mrtvice díky zvýšenému obsahu mononasycených tuků a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, což je prokázaný fakt již desítky let. Zdravý životní styl a dieta v kombinaci s olivovým olejem sníží kyselost žaludku a zabraňuje vzniku žaludečních vředů. Pomáhá játrům, které povzbuzuje k lepší činnosti a výrazně posiluje imunitu. 

Olivový olej při pravidelném používání kladně stimuluje mozek, zlepšuje paměť a tím snižuje riziko Alzheimerovy choroby. A že naberete při jeho konzumování kila navíc? Naopak! Obsahuje značnou porci mastných kyselin, tedy zdravých nenasycených tuků. 

Tedy podtrženo a sečteno, kvalitní olivový olej má výrazné účinky na kvalitu našeho zdraví.
Alespoň lžíce olivového oleje každý den, se zdá být pro naše zdraví nezbytností….